Aslında soruyu CakePHP Ne Demek? yerine CakePHP Nedir? veya CakePHP Framework Nedir? şeklinde düzeltebiliriz. Ama soru değil cevap önemli tabiki.
CakePHP Nedir?
CakePHP, web uygulamaları geliştirmek için yaygın olarak kullanılan açık kaynak kodlu ve hızlı bir PHP Framework'üdür. İlk PHP Frameworklerinden birisidir. Nisan 2005 yılında ilk versiyonu çıkmıştır. CakePHP temelde RubyOnRail (ROR veya Rails olarak da bahsedilir.) yapısını örnek alarak geliştirilmiştir. Bu nedenle çok dinamik bir yapısı vardır. Zamanla da Rails deki değişiklikleri uygulayan PHP Frameworkleri arasından öne çıkmıştır.
CakePHP'nin Özellikleri
- MVC Deseni: CakePHP, Model-View-Controller (Model-Görünüm-Denetleyici) mimarisini takip ederek web uygulamalarının iyi organize edilmiş, bakımı kolay ve ölçeklenebilir olmasını sağlar. CakePHP ile yapılan bir uygulamayı MVC yapısına hakim PHP bilen bir yazılım uzmanı çok kolay bir şekilde gelişirtirmeye devam edebiliriz.
- Hızlı Geliştirme: Önceden oluşturulmuş bileşenler (components), yardımcı araçlar (helpers), kütüphaneler (libraries) sayesinde kod tekrarını ve gereksiz karmaşıklığı en aza indirgeyerek geliştirme hızını artırır. Ayrıca HasMany, belonsgTo gibi hazır veritabanı ilişkilendirmelerini ilk kullanan frameworklerden birisi olarak kod yazma sürecini oldukça hızlandırmaktadır. Güvenlik tarafında hemen hemen tüm kod saldırı yapılarına karşı güvenlidir.
- Kod Üreticileri (Code Generators): "Bake" isimli komut satırı aracı ile iskelet kodlar (temel model, denetimci ve görünüm dosyaları) otomatik olarak üretilebilir. Bu, projelere hızlı bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur.
- ORM (Object-Relational Mapping): Veritabanı tabloları ile PHP nesneleri arasında kolay bir eşleştirme yapmanızı sağlar, veritabanı işlemleri ile uğraşmak yerine iş mantığına odaklanabilirsiniz.
- Güvenlik Özellikleri: SQL injection, XSS (Cross-site Scripting), CSRF (Cross-site Request Forgery) gibi web güvenlik açıkları için yerleşik araçlar ve güvenlik önlemleri sunar.
- Aktif Topluluk: CakePHP, geniş ve yardımsever bir geliştirici topluluğuna sahiptir. Bu da destek ve çözüm bulmayı kolaylaştırır. Topluluk Laravel çıkıp popüler olduktan sonra biraz zayıflasada kararlılığı ve yeni versiyonlarla olan uyumluluğu gibi özelliklerden dolayı tekrar hareketliliğini arttırmaya başlamıştır.
CakePHP ile Ne Geliştirilebilir?
- Bloglar
- E-ticaret siteleri
- İçerik yönetim sistemleri (CMS)
- Web portalları
- RESTful API'ler
- Ve diğer dinamik web uygulamaları
- Özet ile web tabanlı tüm yazılımları CakePHP ile yapabilirsiniz.
Neden CakePHP kullanmalısınız?
- Verimli ve hızlı bir geliştirme süreci arıyorsanız
- İyi yapılandırılmış ve yönetimi kolay web siteleri veya uygulamalar oluşturmak istiyorsanız
- PHP'yi biliyorsanız ve işlerinizi kolaylaştıracak bir framework arıyorsanız
- Versiyonlar arasında uyumsuzluklar istemiyor ve çıkacak tüm güncellemelerin mevcut versiyonlar ile sıkıntısız çalışmasını istiyorsanız CakePHP kullanmalısınız.
CakePHP, PHP programlama dilinin gücünü modern web geliştirme prensipleriyle bir araya getirerek geliştiricilere harika bir deneyim sunar. MVC yapısına sahip başka bir yazılımcı sizin kaldığınız yerden kolayca sistemi geliştirmeye devam eder. Ve en önemlisi Laravel gibi versiyonlar arasında kaybolmadan yazılım geliştirmeyi sürükle bıraka dönüştürmeden PHP bilginiz ile MVC yapısını birlikte size sunar. Mesela bu haberi okuduğunuz sistem CakePHP ile yazılmış örnek bir uygulamadır.